Däckguiden: Allt du behöver veta för en säker och komfortabel körupplevelse

Ett bra däck kan vara hela skillnaden mellan en bra och en dålig körupplevelse. Det finns en hel del man bör tänka på vid val av däck och begreppen är många. Nedan ska vi försöka reda ut dessa för att förhoppningsvis underlätta ditt val av däck.

Däckets dimensioner
Däckets dimensioner finns markerat på sidan av däcket och kan exempelvis anges som 215/45 R17. 215 står för bredden på det bredaste stället angett i millimeter och 45 är höjden i procent av bredden. R visar att det är ett radialdäck och 17 står för fälgdiametern.

Däckets mönster
Mönstret har betydelse för till exempel däckets grepp, tålighet, drivförmåga samt förmåga att avleda vatten. Dessutom påverkar mönstret komforten, ljudnivån och bränsleförbrukningen.

Ett däckmönster består i sin tur av tre delar:

  1. Spår. Längsgående mönster som har betydelse för riktningsstabiliteten, förmågan att avleda vatten samt ljudnivån.
  2. Klackar. Tvärgående mönster som påverkar driv- och bromsförmågan. De avleder vatten på ett bra sätt, men har en negativ inverkan på ljudnivån.
  3. Sajpningar. Små skåror som finns längst ut på klackarna. De har en positiv inverkan på driv- och bromsförmågan, men negativ på stabiliteten. Är sajpningarna rätt placerade kan däckets livslängd förbättras och ljudnivån sänkas.

 

Var rädd om din däck och öka deras livslängd
För att få ut så mycket som möjligt av dina däck, bör du tänka på följande saker:

  1. Fyll på dina däck med rätt lufttryck.
  2. Kolla lufttrycket regelbundet. Helst en gång i månaden. Lufttrycket påverkar köregenskaperna och hur däcken slits.
  3. Kolla mönsterdjupet.På ett sommardäck får mönsterdjupet inte vara under 1,6 millimeter. Vinterdäck ska ha ett djup på minst tre millimeter.
  4. Undvik att stöta i trottoarkanter och liknande. Både fälgar och däck kan skadas vilket leder till sämre balans, ökat slitage och i värsta fall olyckor.
  5. Rotera däcken med jämna mellanrum. Om du roterar däcken så får du ett jämnare slitage. De bästa däcken ska dock alltid sitta bak.
  6. Kolla hjulinställningarna. Samtliga hjul ska vara rätt inställda för bästa möjliga köregenskaper och ett jämnare slitage.