Däckinformation

Vad betyder beteckningen?

Ex: 195/65R15 91V

 195 = Slitbanans bredd i mm.
 65 = Höjden (profilen) är 65% av slitbanans bredd.*
 R = Typ: Radial
 15 = Fälgens diameter i tum.
 91 = Belastningsindex.
 V = Däckets hastighetsklass**
* = Om denna uppgift saknas i din dimension så har du en s.k.   basdimension och din höjd (profil) är 80. 
** = Helbilsgodkända bilar kräver rätt hastighetsklass. Helbilsgodkända är  alla bilar 98 och nyare, och de flesta mellan 96-97.

Några exempel på olika hastighetsklasser:

 Q = 160 km/tim
 R = 170 km/tim
 S = 180 km/tim
 T = 190 km/tim
 U = 200 km/tim
 H = 210 km/tim
 V = 240 km/tim
 Z = >240 km/tim
 W = 270 km/tim
 Y = 300 km/tim

Vad säger lagen

Vinterdäck och sommardäck
Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute.

Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan.

Vinterdäck/Dubbdäck får användas mellan den
1 oktober och den 15 april.
Dubbdäck efter den 15 april

Det är lagligt att köra med dubbdäck efter den 15 april och innan den 1 oktober om det är eller befaras bli vinterväglag.

Dubbdäck och friktionsdäck
Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Observera att det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt, det finns ingen restriktion mot dem.

Däck på släpet
Om bilen har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det är vinterväglag. Om bilen har odubbade däck får släpet ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än bilen, för att till exempel undvika att släpet sladdar vid inbromsning.

Krav på mönsterdjup för vinterdäck
För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter i däcken.

Samma mönsterdjup gäller för släpvagnar som dras av dessa fordon. För lastbil, buss och personbil klass 2 med en totalvikt över 3,5 ton gäller mönsterdjupet 5 millimeter. Kravet gäller för samtliga däck på dessa fordon.

Enligt lag krävs vinterdäck även för tunga fordon, med en totalvikt över 3,5 ton. Reglerna skiljer sig mellan fram- och bakhjulsdrivna fordon.
Lagen i sin helhet finns på Transportstyrelsens webbplats

Bästa däcken bak
De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Vinterdäck gäller även för utländska fordon
Reglerna om vinterdäck omfattar även utländska fordon och gäller vid resa till och från utlandet. Reglerna finns i sin helhet på Transportstyrelsens webbplats

Vi hjälper dig som har personbil, lätt lastbil, husbil, husvagn eller släp.

Köp däck & fälg online!

Vi har ett stort utbud av däckmärken från marknadens ledande märken. Via vår däckväljare hittar du snabbt rätt däck till din bil. Du väljer om du vill ha enbart däcken eller komplett hjul med däck och fälg.